Accident sau campanie de PR atent planificată a Chinei: Au apărut noi imagini cu avionul de luptă stealth de nouă generație J-36

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Apariția bruscă a avionului chinez J-36 într-un cadru atât de public a provocat speculații cu privire la faptul dacă scurgerea a fost accidentală - sau o operațiune psihologică atent calibrată a Chinei, menită să semnaleze intenții strategice. Sursa foto:
Apariția bruscă a avionului chinez J-36 într-un cadru atât de public a provocat speculații cu privire la faptul dacă scurgerea a fost accidentală - sau o operațiune psihologică atent calibrată a Chinei, menită să semnaleze intenții strategice. Sursa foto:X.

La 7 aprilie 2025, a apărut pe internet un nou material video care prezintă ''misteriosul''avion de vânătoare stealth J-36 al Chinei în timpul unuia dintre ultimele sale zboruri de testare. Filmarea scurtă, de doar 6 secunde, realizată dintr-o mașină, oferă pasionaților de aviație și analiștilor din domeniul apărării o imagine detaliată a designului aeronavei. Misteriosul avion de vânătoare J-36 poate fi văzut zburând la joasă înălțime deasupra unei autostrăzi urbane din China, în timpul apropierii finale pentru aterizare.

J-36, denumit aeronava chineză de generația a 6-a, a atras atenția publicului în momentul efectuării zborului inaugural la 26 decembrie 2024 și, de atunci, a fost un subiect care a generat intrigi și speculații în comunitatea din domeniul aerospațial.

În aceeași zi, un alt model futurist a fost surprins în imagini de la sol de la Shenyang Aircraft Corporation (SAC), despre care se zvonește că ar fi avionul de vânătoare J-XX și denumit în mod obișnuit J-50. J-36 a fost însoțit de un J-20S cu două locuri în timpul zborului, în timp ce a doua aeronavă a fost urmărită de un derivat al avionului Flanker fabricat în China, fie un J-11, fie un J-16. 

Au apărut noi imagini cu cel mai mare dintre cele două noi avioane de luptă stealth ale Chinei, denumit J-36, deși denumirea rămâne neconfirmată.

Youtube video image

Videoclipul în cauză este probabil cea mai impresionantă imagine de până acum a aeronavei și arată avionul unic cu trei motoare în timpul aterizării pe aerodromul fabricii producătorului său din provincia Sichuan, în sud-vestul Chinei. Nu știm cu siguranță de când datează filmarea, dar este cea mai recentă dovadă a progreselor înregistrate în testarea acestui avion.

Cea mai recentă înregistrare video vine după un val relativ de imagini recente cu J-36, după primul zbor aparent din 26 decembrie și o a doua apariție luna trecută. Cu toate acestea, imaginile se remarcă prin faptul că vedem aeronava neobișnuit de aproape, în timp ce zboară la joasă înălțime deasupra unei autostrăzi, chiar în afara perimetrului aerodromului. Filmat din interiorul unei mașini, avionul J-36 este văzut în timp ce se pregătește să aterizeze, cu trenul său de aterizare deschis,

Videoclipul oferă probabil cea mai bună imagine de până acum a cabinei de pilotaj a avionului J-36, care este deosebit de aerodinamică în raport cu linia superioară a fuzelajului din față.

Progresele Chinei în domeniul aviației nu sunt o noutate, însă momentul și natura acestui videoclip sugerează ceva mai mult decât un zbor de testare de rutină. Din punct de vedere istoric, Beijingul a controlat strict informațiile despre progresele sale militare, dezvăluindu-le adesea prin intermediul mass-media de stat cu o precizie coregrafică.

J-20, primul avion de luptă stealth de generația a cincea al Chinei, a fost prezentat cu fanfară la Zhuhai Airshow 2016, în timp ce J-35A, un alt avion stealth, a debutat oficial în noiembrie 2024 la același eveniment. În schimb, acest material despre J-36 pare brut și nefiltrat, ca și cum ar fi fost surprins întâmplător.

Analiștii din domeniul apărării au observat că China permite ocazional „scurgeri controlate de informații” pentru a-și etala potențialul tehnologic fără o recunoaștere oficială. Ar putea fi acesta un astfel de caz? Survolul la joasă înălțime, executat cu o încredere îndrăzneață deasupra unei autostrăzi civile, ar putea servi ca o demonstrație cu dublu scop - creșterea mândriei naționale și trimiterea unui mesaj adversarilor internaţionali.

Având în vedere tensiunile dintre China și Statele Unite, în special în ceea ce privește Taiwanul, și faptul că Statele Unite avansează cu propriul program Next Generation Air Dominance (NGAD), momentul nu pare deloc întâmplător.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel