Forţele nord-coreene au cucerit Sudul pe 25 iunie 1950, punctul de plecare pentru un conflict sângeros care a făcut milioane de morţi, majoritatea civili.
Armele au tăcut trei ani mai târziu, în urma unui armistiţiu care nu a fost niciodată urmat de un tratat de pace, ceea ce înseamnă că, tehnic, cele două părţi din peninsula divizată de Zona Demilitarizată (DMZ) sunt în continuare în război.
"În această zi, în anul 1950, alianţa militară dintre SUA şi Republica Coreea a luat naştere din necesitate, înainte de a se consolida prin sânge", au declarat într-un comunicat comun secretarul american al apărării Mark Esper şi omologul său sud-coreean Jeong Kyeong-doo.
Cei doi aliaţi au adus omagiu "sacrificiului, bravurii şi moştenirii celor care şi-au dat viaţa pentru a apăra libertatea, democraţia şi prosperitatea" din Sud, se poate citi în acest comunicat.
Nu există un consens cu privire la bilanţul acestui conflict. Ministerul sud-coreean al Apărării vorbeşte despre 520.000 de nord-coreeni, precum şi de 137.000 de militari din Sud şi 37.000 de americani ucişi în acel război.
Relațiile dintre SUA și Coreea de Sud s-au răcit, dar cele două rămân angajate în apărarea păcii
Relaţiile dintre Seul şi Washington s-au răcit în ultimii ani după declaraţiile preşedintelui american Donald Trump, conform cărora Sudul ar trebui să plătească o contribuţie mai mare pentru menţinerea în peninsulă a 28.500 de militari meniţi să-i apere pe sud-coreeni de ameninţarea nord-coreeană.
Însă aliaţii "rămân angajaţi în totalitate în apărarea păcii câştigate din greu în peninsula coreeană", se spune în comunicat.
Această aniversare intervine într-un moment în care relaţiile intercoreene s-au degradat în mod considerabil, la doi ani de la începutul unei destinderi istorice care a fost marcată prin mai multe summituri între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in.
După ce a rupt canalele oficiale de comunicare, Coreea de Nord a aruncat în aer săptămâna trecută biroul de legătură deschis în septembrie 2018 la nord de DMZ şi care simboliza destinderea.
Regimul nord-coreean şi-a înteţit în ultimele săptămâni atacurile verbale împotriva Seulului, criticând în special faptul că disidenţi nord-coreeni care se află în Sud trimit în Nord manifeste de propagandă cu ajutorul unor baloane duse de vânt.
Totodată, Armata nord-coreeană a afirmat că va întreprinde acţiuni împotriva Coreei de Sud, însă Kim Jong-un a decis să suspende aceste planuri de acţiuni militare.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News