În contextul în care România va avea de protejat un perimetru important de gaze la Marea Neagră, e vorba de Neptun Deep, țara noastră urmând să devină principalul furnizor european de gaze în următorii ani când exploatarea va atinge punctul culminant, nevoia de a securiza acest perimetru devine tot mai mare.
Mai ales în contextul în care noul rol al României de jucător-cheie în zona energetică va intra în „conflict” cu interesele energetice strategice ale Federației Ruse în Marea Neagră.
Acesta a fost unu dintre motivele pentru ca oficialii români și-au întors privirea în ultimii ani și către submarine.
Care e stadiul programului de submarine franceze Scorpene de care e interesată România
Submarin din clasa Scorpene, al Marinei din Chile. Foto: US Navy
În 2022 Ministerul Apărării Naționale (MApN) a solicitat aprobarea Parlamentului pentru achiziția de submarine franceze Scorpene. Ulterior a fost semnată o scrisoare de intenție privind achiziția, care s-ar face de la producătorul francez Naval Group. E vorba de două submarine.
Valoarea estimată a achiziției e de aproximativ 500 de milioane de euro. Experții militari atrag însă atenția că România ar avea nevoie de cel puțin trei submarine.
România nu mai deține niciun submarin operațional. Ultima astfel de navă, Delfinul, se află la cheu încă din 1996.
Doar că în acest moment programul nu mai e o prioritate pentru România. Acest lucru datează de pe vremea fostului Guvern. Fostul premier Marcel Ciolacu declara public că achiziția de submarine nu e o prioritate.
Reluarea discuțiilor în momentul actual sau în viitorul apropiat implică și o renegociere a condițiilor, inclusiv a componentei financiare.
„Eu, ca premier, nu sunt unul dintre cei care consideră că e o urgenţă înzestrarea Armatei României cu cele două submarine (...) Nu consider în acest moment că România are nevoie de două submarine. Cred că altele sunt priorităţile”, preciza Marcel Ciolacu în toamna lui 2023, atunci premier al României. El a admis însă că decizia finală va trebui să aparțină experților, nu factorului politic.
Cert e că în acest moment programul e în „stand by” iar reluarea discuțiilor implică renegocierea termenelor și condițiilor achiziției, inclusiv componenta financiară.
Dacă pentru România achiziția de submarine nu mai e o prioritate, polonezii au „reconfigurat traseul” și ne-au luat-o mult înainte
Submarin francez din clasa Scorpene. Sursă foto: Naval Group
E vorba de programul Orka prin care Polonia vizează achiziția a trei submarine noi.
Programul Orka, lansat pentru prima dată în 2014, a fost reconfigurat în mai 2023, pe măsură ce au fost prezentate noi cerințe pentru industrie.
De atunci avansează constant.
Nu mai puțin de 11 producători au răspuns cererii de informații lansate de Ministerul polonez al Apărării. Printre aceștia giganți ca francezii de la Naval Group, Hyundai Heavy Industries și Hanwha Ocean din Coreea de Sud, TKMS din Germania, Saab Kockums din Suedia, Fincantieri din Italia sau englezii de la Babcock International Group.
În același timp, cotidianul Rzeczpospolita a relatat că Franța ar încerca să „ocoloească” procedura clasică de achiziție publică, propunând direct Varșoviei un acord de tip guvern la guvern privind livrarea de submarine Scorpene echipate cu rachete de croazieră navale, în cadrul unei cooperări militare mai ample.
Francezii de la Opex 360 scriu și ei despre subiect și amintesc că recent viceministrul polonez al Apărării, Paweł Bejda, a efectuat săptămâna trecută o vizită la baza navală din Toulon, unde Naval Group deține și principalul șantier naval, unde s-a întâlnit cu oficiali francezi și au vizitat „navele de înaltă tehnologie ale Marinei franceze, pentru a le descoperi capacitățile operaționale și soluțiile inovatoare implementate”.
Asemenea României, Polonia operează în prezent un singur submarin din clasa Kilo, de origine sovietică, datând din anii 1980, și încearcă să își modernizeze forțele navale în cadrul unei inițiative europene de reînarmare pe scară largă, pe măsură ce războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei continuă să genereze insecuritate în regiune.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News