Rusia continuă provocările: Un avion militar a trecut granița, spune Finlanda

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Avion de tip Su-34 al Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Avion de tip Su-34 al Federației Ruse. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

În Golful Finlandei, un avion militar rus a traversat teritoriul Finlandei; aeronava a rămas în spațiul aerian finlandez pe o rază de aproximativ 2,5 km de graniță timp de aproximativ 2 minute, a informat Ministerul Apărării Naționale finlandez. A fost primul incident de acest tip în aproape doi ani.

Incidentul a avut loc luni dimineață în apropiere de Loviisa, situată la aproximativ 90 km est de Helsinki. ”Luăm în serios presupusa încălcare a teritoriului și imediat a fost inițiată o anchetă în acest caz”, a spus ministrul Antti Hakkanen, citat de publicația finlandeză Yle.

Ultima dată când Rusia a confirmat o încălcare a spațiului aerian finlandez a fost în august 2022, când două avioane de luptă rusești MiG-31 au zburat deasupra Golfului Finlandei, în apropierea orașului Porvoo, timp de aproximativ două minute..

 

Bombardiere fără planuri de zbor

 

Săptămâna trecută, avioanele NATO staționate în țările baltice au fost nevoite să decoleze de unsprezece ori. Rușii nu au respectat reglementările pentru zborurile peste Marea Baltică, potrivit informațiilor publicate de Ministerul Apărării lituanian.

Spațiul aerian internațional deasupra Mării Baltice a fost aglomerat de avioanele rusești, cum ar fi avionul de recunoaștere Il-20, avionul de transport An-12 și bombardierele Su-24 și Su-34. Majoritatea s-au deplasat fără planuri de zbor și dispozitive de identificare active și nu au menținut contact radio cu Centrul Regional de Control al Zborului.

Toate avioanele circulau pe ruta care leagă regiunea Kaliningrad de partea continentală a Federației Ruse. În plus, avioanele de luptă ale NATO au patrulat în spațiul aerian deasupra Mării Baltice de două ori săptămâna trecută.

Misiunea Baltic Air Policing, adică protejarea cerului peste țările baltice, este efectuată de forțele NATO din 2004. Aceste țări nu au proprii lor luptători. Misiunea actuală se desfășoară de pe teritoriul lituanian și temporar din Letonia, deoarece baza Forțelor Aeriene Estoniene din Amari este în curs de renovare. În urmă cu câteva zile, Suedia a anunțat că se alătură programului de supraveghere aeriană Air Policing.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel