Nikki Haley a obținut prima victorie în fața lui Donald Trump însă decalajul rămâne unul uriaș

Darius Muresan |
Data publicării:
Nikki Haley, în Iowa, facebook
Nikki Haley, în Iowa, facebook

Nikki Haley a câștigat duminică alegerile primare republicane în capitala federală americană Washington DC, obținând prima sa victorie în cursa pentru învestitura republicană în fața fostului președinte Donald Trump, transmite Agerpres, care citează AFP.

Această victorie simbolică în capitala federală intervine cu două zile înainte de 'Super Tuesday', data la care alegătorii americani din 15 state sunt chemați să voteze în alegerile primare ale democraților și republicanilor.

Imensa majoritate a locuitorilor din Washington DC sunt înscriși ca democrați, și doar o mică parte ca republicani.

Haley, fost ambasador la ONU sub administrația Trump (2017-2021), a obținut 63% din voturi la acest scrutin, care s-a desfășurat într-un singur loc, un hotel din centrul orașului, potrivit Politico, care citează responsabili ai partidului.

La alegerile prezidențiale din 2020, candidatul democrat Joe Biden a obținut la Washington 92% din voturi împotriva republicanului Donald Trump.

Capitala federală nu a votat niciodată majoritar pentru un candidat republican la președinție.

Într-un comunicat, echipa de campanie a lui Nikki Haley a afirmat că 'nu este surprinzător că republicanii cei mai apropiați de disfuncționalitățile de la Washington îl resping pe Donald Trump și tot haosul său'.

'Nikki Haley a fost încoronată regina mlaștinii', a declarat la rândul său echipa de campanie a lui Trump, cu referire la un slogan din campania din 2016 a miliardarului ('Drain the swamp').

'Rezultatele din această seară la Washington DC reafirmă obiectivul campaniei președintelui Trump: el va seca mlaștina și va da prioritate Americii', adaugă echipa sa într-un comunicat.

Donald Trump, în pofida problemelor sale judiciare, a câștigat în toate statele care au votat în alegeri primare înainte de 'Super Tuesday'. Ziua de marți se anunță drept cea a ultimei șanse pentru singurul rival rămas în competiție, Nikki Haley.

Până acum, Trump a obținut peste 247 de delegați, față de numai 24 pentru Haley. Pentru a-și asigura nominalizarea, un candidat republican trebuie să dispună de votul a 1.215 din cei 2.429 de delegați la viitoarea Convenție. Marți vor fi desemnați peste o treime din delegați.

Partidul Democrat are 3.934 de delegați, dar principiul este același. Joe Biden, a cărui nominalizare nu este decât o formalitate, a câștigat deja 206 și trebuie să atingă cifra de 1.968 de delegați.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel