Potrivit unui comunicat emis de către Ministerul Apărării către DefenseRomania, „în prezent, șapte piloți români efectuează pregătirea teoretică și practică în cadrul Centrului European de Instruire, dar și la simulatorul F-16 aparținând Forțelor Aeriene Române și vor continua instruirea până la atingerea nivelului „Pregătit Pentru Misiune”.
Foto cu primul pilot român aflat în programul din centrul de instruire de la Borcea care zboară un F-16; Tânărul pilot român a zburat un F-16 olandez, asistat de instructori ai Lockheed Martin. Sursă foto: Ministrul Apărării Angel Tîlvăr
Centrul este un hub internațional pentru instruirea piloților de aeronave F-16 și facilitează creșterea interoperabilității dintre aliați.
Totodată, acesta contribuie la crearea unor standarde operaționale comune și la întărirea capacității Alianței Nord-Atlantice de a face față provocărilor complexe din regiunea Mării Negre și din Europa de Est.
Conform acordului de colaborare, ministerul român al apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță” din Fetești, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale ale Țărilor de Jos pun la dispoziție aeronave F-16, iar Compania Lockheed Martin asigură instructorii și mentenanța. Deocamdată, piloții români sunt singurii care se pregătesc în cadrul Centrului European de Instruire F-16.
Primul centru de instruire pe F-16 din Europa se află în România
Avion de luptă de tip F-16 Fighting Falcon aflat în dotarea Forțelor Aeriene Române, pe Baza 86 Borcea. Foto: DefenseRomania
Centrul nu putea fi ridicat într-un timp de doar câteva luni fără implicarea directă a aliaților României și a producătorului Lockheed Martin, care au asigurat transferul tehnologic în țara noastră.
La Baza Aeriană 86 Borcea vor ajunge viitorii piloți de F-16 din statele NATO, dar aici vor fi antrenați și piloții ucraineni care vor zbura aeronavele donate de statele europene.
Amintim că România deține o escadrilă completă de F-16 Fighting Falcon, formată din 17 avioane achiziționate din Portugalia.
2024 va fi totodată și anul F-16 în România, în contextul în care țara noastră a achiziționat 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia. Cele 32 de avioane vor completa escadrilele 2 și 3 și vor completa prima escadrilă. Primele 3 avioane au ajuns deja, urmând ca până în 2025, potrivit calendarului actual, să ajungă toate aeronavele.
Așadar, centrul de instruire de la Borcea e o mină de aur pentru Forțele Aeriene Române în ceea ce privește pregătirea viitorilor piloți.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News