SUA confirmă: Ucraina a rupt prima linie de apărare a rușilor în sud, formată din mine, dinți de dragon și tranșee antitanc

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.

Generalul Mark Milley, președintele Comitetului întrunit al șefilor Statelor Majore ale SUA, a declarat că forțele ucrainene au spart prima linie majoră de apărare a rușilor din sudul Ucrainei.

 

„Au rupt prima linie principală de apărare. În această linie defensivă pe care rușii au construit-o în multe luni, există câmpuri de mine, dinți de dragon și tranșee antitanc, și există o matrice complexă de pregătiri defensive. Ucrainenii luptă acum să treacă prin ea și să avanseze mai departe”, a precizat Milley într-un interviu acordat canalului iordanian Al-Mamlaka (publicat pe 25 august).

Referindu-se tot la situația operațională din Ucraina, generalul Milley, a declarat că în rândul forțelor ruse există temeri cu privire la o potențială breșă majoră făcută de trupele ucrainene în apărarea rusă, confirmând declarațiile recente ale generalului Zalujnâi – comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene.

Direcția pe care forțele ucrainene au avansat cel mai mult ”este cea a orașului Tokmak, important din punct de vedere strategic”, a specificat Milley, potrivit publicației Unian, care a preluat fragmente din interviu.

El a subliniat că ucrainenii au încă o mare putere de luptă și încă nu s-a terminat.

„Este încă prea devreme pentru a determina succesul sau eșecul atacului (...) Este clar că există un succes parțial până acum”, a spus Milley.

Potrivit Wall Street Journal, comandantul-șef al Forțelor Armate ucrainene, a reproșat, recent, colegilor săi americani că nu înțeleg riscurile actualei operații: "Nu înțelegeți natura acestui conflict. Aceasta nu este o operație de contrainsurgență. Acesta este Kursk".

Reamintim că operația de Kursk (5 iulie 1943  – 23 august 1943, în al doilea război mondial) a fost pregătită de germani cu câteva luni înainte. Sovieticii au fost avertizați imediat de aliați privind planurile germane și au construit o apărare redutabilă în profunzime, menită să uzeze vârful de lance blindat german.

Acum, după 80 de ani, istoria ar putea să se repete. Rușii cunosc de mai bine de o jumătate de an despre planul contraofensivei ucrainene și au construit o apărare greu de depășit, care poate distruge brigăzile ucrainene de tancuri, precum și speranța de a pune capăt războiului în acest an sau în următorul. (Nota autorului)

 

Ritmul contraofensivei ucrainene: Este unul lent, dar acest lucru nu surprinde

 

2. Foto: Гене... (ucraina-soldat-rinvazie_30159700.jpg)

Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Generalul a făcut și unele evaluări privind ritmul contraofensivei ucrainene, caracterizat de majoritatea specialiștiștilor ca fiind unul lent, dar care își atinge obiectivele. 

Milley a descris contraofensiva ucraineană ca fiind una lentă, dar a subliniat că aceasta nu a eșuat. Ucrainenii au eliberat deja o mare parte din zonele ucrainene ocupate de Rusia, iar unele dintre acestea au fost eliberate chiar în aceste ultime săptămâni.

Ritmul contraofensivei a fost mai lent decât credeau cei care au planificat atacul, dar acest lucru nu este ceva rar în război, deoarece războiul pe hârtie diferă de războiul real, a precizat Milley.

„Când oamenii mor și tancurile sunt distruse la sol și treci prin colți de dragon adevărați și prin mine adevărate, lucrurile decurg mai încet, deoarece viețile oamenilor sunt în joc”, a declarat Milley.

Milley a confirmat că planificatorii (ucraineni – nota autorului), când pregăteau operația, credeau că lucrurile vor merge ceva mai repede, dar contraofensiva nu s-a terminat încă și se fac progrese constante de la o zi la alta. Acestea se măsoară în distanțe de 400 sau 500 de metri pe zi sau chiar 1000 de metri pe zi și așa mai departe, dar există un progres constant și ucrainenii luptă.

Sprijinul extern primit de Ucraina în materie de armament: Era loc și de mai bine, dar ucrainenii au primit exact la timp ceea ce aveau nevoie.

Întrebat dacă crede că țara sa a întârziat să furnizeze ucrainenilor arme pe care să se poată baza, Milley a confirmat acest lucru, subliniind că există multe observații pe acest subiect.

Totuși, Milley a spus că ucrainenii au primit ceea ce aveau nevoie atunci când aveau nevoie.

Și când ucrainenii aveau nevoie de sisteme antitanc, NATO și Statele Unite și alte țări au furnizat o cantitate mare de sisteme antitanc, inclusiv Javelin și altele.

Potrivit lui Milley, celălalt lucru de care aveau nevoie ucrainenii era o bună capacitate de apărare antiaeriană pentru a învinge Forțele Aeriene Ruse, ceea ce au reușit în ambele cazuri.

Milley consideră că Forțele Aeriene ruse nu au jucat până acum un rol major în acest război, deoarece formațiunile blindate ofensive rusești au fost învinse de armele antitanc.

Încercând să explicăm ceea ce a dorit să spună generalul Milley, se poate aprecia că pozițiile apărării ucrainene au fost dificil de identificat din aer și cu atât mai puțin de distrus, iar singura modalitate de a le aborda au fost atacurile directe la sol cu blindatele, dar și acestea au eșuat datorită apărării antitanc eficiente. În consecință, forțele aeriene ruse, neavând ce să mai sprijine, au fost folosite sporadic și fără impact major asupra războiului (nota autorului).

El a spus că ucrainenii au primit multă artilerie, care stă la baza manevrei de la sol. Războiul este foc și de aceea Ucraina are acum o cantitate mare de muniție de artilerie, inclusiv pentru aruncătoarele de proiectile reactive.

El a menționat că ucrainenii au primit (din SUA – nota autorului) artilerie cu rază lungă de acțiune - GMLRS, iar britanicii și alte țări au trimis alte tipuri de capabilități.

Milley a adăugat că în urmă cu șase luni a existat un program de instruire foarte amplu care a fost desfășurat în diferite părți ale Europei pentru ucraineni. Pe lângă program, ucrainenii au primit și sistemele de arme necesare pentru a face acest lucru.

Generalul consideră că oamenii au vorbit mult despre sistemele ATACMS și avioanele F-16. El a subliniat că rachetele ATACMS cu rază lungă de acțiune sunt un subiect controversat și, din multe motive, nu le-au primit încă, deși sunt pe masă, președintele Biden evitând, deocamdată, să spună da sau nu.

În ceea ce privește F-16, Milley a spus: „Suntem în curs de a avea un program de antrenament și probabil că vor primi F-16 într-un viitor nu prea îndepărtat”.

Perspectiva strategică asupra războiului ruso-ucrainean: Victoria înseamnă o Ucraină liberă, independentă și suverană asupra întregului său teritoriu. Nu contează cum se va ajunge la acest rezultat, important este să se ajungă la el.

Conducerea politică a Statelor Unite ale Americii, președintele Biden, (secretarul de stat) Blinken și (secretarul Apărării) Austin au dat o definiție clară a victoriei, precum şi liderii politici ai ţărilor NATO şi europene, potrivit generalului Milley.

Înalții oficiali din țările care sprijină Ucraina au spus că victoria va fi atunci când Ucraina va fi liberă, independentă și suverană asupra întregului său teritoriu.

 

Generalul Milley: Pentru Ucraina, războiul este unul existențial, este o luptă pentru supraviețuire

 

3. Războiul î... (ucraina-armata_42509900.jpg)

Războiul împotriva Ucrainei. Foto: Forțele de apărare ale Ucrainei

„Rusia a invadat Ucraina cu sute de mii de soldați pe 24 februarie anul trecut. Acest lucru este ilegal și nejustificat, deoarece Ucraina nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia”, a declarat Milley.

„Acesta a fost un atac direct asupra principiilor pe care s-au bazat regulile care au pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial. Acestea sunt regulile care au înființat Națiunile Unite și sunt aceleași reguli pe care le respectă majoritatea membrilor comunității internaționale", a precizat generalul.

Milley a subliniat că granițele internaționale nu pot fi schimbate și că alte țări nu pot fi invadate cu forța militară, cu excepția cazului de autoapărare și, potrivit lui Milley, „Rusia nu era într-o stare de apărare, deci ceea ce a făcut a fost ilegal și agresiunea este nejustificată”.

Dacă pentru Ucraina lupta este una de supraviețuire, pentru NATO și restul Europei și al lumii, problema este mai mare decât atât, este legată de regulile care au fost stabilite în 1945 cu scopul de a ajunge la o lume mai stabilă, mai prosperă și mai pașnică. Ceea ce a făcut președintele Putin este un atac direct și flagrant asupra acestor baze, a continuat Milley.

Generalul consideră că, în cele din urmă, Rusia trebuie să-și retragă forțele din regiunile ucrainene pe care le ocupă în prezent, dar nu se știe când va veni această zi. Există mai multe căi de a se ajunge la acest rezultat, iar una dintre acestea este opțiunea militară.

Ucraina desfășoară de aproape opt săptămâni o operație ofensivă, iar această metodă este foarte dificilă, sângeroasă și lentă, care lasă în urmă multe victime. Misiunea de a expulza 200.000 sau 300.000 de militari (ruși – nota autorului) va fi cu siguranță foarte dificilă, a adăugat Milley.

În ceea ce privește existența altor modalități de rezolvare, Milley a spus că există calea negocierilor, iar această metodă poate fi folosită, dar până la urmă nu contează ce cale s-a urmat fie prin mijloace diplomatice, fie prin mijloace militare, atâta timp cât Ucraina va ajunge ajunge din nou să fie independentă, liberă și suverană asupra întregului său teritoriu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel