Gripen-urile au demonstrat o eficiență remarcabilă, datele arătând că 88% din succesele lor au fost obținute de la o distanță de peste 19 mile (aproximativ 30 de kilometri) de adversar. Acest lucru evidențiază expertiza piloților tailandezi în angajarea țintelor la distanțe mari.
41 e mai mare decât 9. Avioanele Gripen au „distrus” Su-27 la foc automat
Avioane de luptă JAS 39 Gripen tailandeze. Foto: Forțele Regale Aeriene Tailandeze
Avioanele Su-27 chineze au întâmpinat dificultăți în timpul exercițiilor și au „pierdut” 41 de Su-27 în fața piloților tailandezi, în timp ce partea tailandeză a „pierdut” doar 9 Gripen-uri. Acest lucru subliniază capacitățile impresionante ale avioanelor Gripen și necesitatea ca Chinei de a-și îmbunătăți strategiile de luptă.
Tailanda, cel mai vechi aliat asiatic al Americii, a întâmpinat unele dificultăți în relația sa cu SUA după lovitura de stat militară din 2014, amintește publicația Bulgarian Military care analizează exercițiile în care avioanele Gripen au reușit să „distrugă” Su-27. Acum, Tailanda face pași pentru a-și întări legătura cu China inclusiv printr-o relație cu dimensiune majoră în domeniul apărării.
Mai multe exerciții militare au avut loc între Tailanda și China în ultimul timp.
În ceea ce privește Gripen, la sfârșitul anilor 1970, necesitatea de a înlocui aeronavele depășite tehnologic, cum ar fi Saab 35 Viggen și Saab 37 Draken, a dus la dezvoltarea avionului JAS 39 Gripen. În loc să opteze pentru modele străine, cum ar fi avioanele americane F-16 și F-18, oficialii suedezi au dorit o soluție locală și astfel a luat naștere JAS 39 Gripen, dezvoltat și îmbunătățit în mai multe variante de atunci.
Un avion Gripen, pe o șosea din Suedia în 2015. Foto: Ministerul suedez al Apărării
Astfel, potrivit unor experți militari indieni, oficialii de la New Delhi nu sunt mulțumiți de avionul de vânătoare rusesc de generația a cincea Su-57 și ar dori să achiziționeze o altă aeronavă, respectiv una de fabricație occidentală.
În prezent, pe lângă Su-57, reprezentanții Forțelor Aeriene ale Indiei iau în considerare avioanele de vânătoare JAS-39 Gripen din Suedia și Rafale din Franța. Lista acestora mai include și modelele americane F/A-18E/F Super Hornet, F-15EX Eagle II și F-16.
Presa din India a menționat și motivele pentru care India nu mai dorește avioane de producție rusească. În primul rând, este vorba despre sancțiunile cu care Washingtonul amenință constant pentru cooperarea cu Moscova. În al doilea rând, partea indiană consideră că Rusia nu este suficient de generoasă în ceea ce privește împărtășirea noilor tehnologii.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News