3.000 de rachete și 30.000 de drone cu rază lungă. Ucraina își extinde producția internă de arme

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Done ucrainene. Olaf Scholz, în vizită în Ucraina, 2 decembrie 2024/ Biroul Președintelui
Done ucrainene. Olaf Scholz, în vizită în Ucraina, 2 decembrie 2024/ Biroul Președintelui

Planurile Ucrainei pentru anul 2025 includ producția a 30.000 de UAV-uri cu rază lungă de acțiune și aproximativ 3.000 de rachete de croazieră și rachete-drone.

În timp ce Ucraina alocă cel puțin 739 de miliarde de hrivne (17,5 miliarde de dolari) pentru achiziția de arme și echipamente militare, vânzarea de tehnică de luptă ucraineană către aliați ar trebui, potrivit lui Șmîhal, să aducă peste un miliard de dolari  industriei de apărare ucrainene în 2025. 

„Astăzi voi anunța principalele priorități și direcții guvernamentale în care ne vom îndrepta în 2025. În primul rând, este apărarea și securitatea țării noastre. Avem un buget record pentru armata noastră și pentru consolidarea industriei de apărare”, a spus Șmîhal în discursul său de vineri.

În total, pentru sectorul de apărare și securitate au fost alocate 2,23 trilioane de hrivne (aproximativ 53 miliarde USD).

Premierul a mai spus că Ucraina intenționează să producă cel puțin 30.000 de drone cu rază lungă de acțiune. Întreprinderile ucrainene ar unrma să producă și aproximativ 3.000 de rachete de croazieră și rachete cu drone. În total, oficialii ucraineni au în plan să extindă producția totală de drone la 4 milioane de unități (în special drone de tip FPV - First Person View, controlate de operatori). În 2024, Ministerul Apărării al Ucrainei a furnizat armatei 1,1 milioane de drone FPV și 100.000 de dispozitive mai sofisticate.

Amintim că, anul trecut, Ucraina a lansat primele 100 de rachete de producție proprie. Kievul lucrează la mai multe proiecte de arme care pot lovi la mare distanță, precum rachetele balistice Hrim, rachetele de croazieră Neptun (deja date în folosință) sau Trîmbița, precum și dronele-rachete Palianîția sau Peklo.

Citește și: Ucraina pregătește ”Trîmbița”. Cea mai ieftină muniție cu rază lungă de acțiune din lume va putea lovi Moscova

 

Modelul danez și cel finlandez

 

În sectorul securității, potrivit acestuia, guvernul va acorda o atenție semnificativă și dezvoltării unui nou sistem de adăposturi, pe modelul Finlandei.

„Vom acorda o atenție deosebită și construirii unui sistem de adăposturi pe modelul finlandez. Este un parteneriat public-privat care oferă o rețea mare de adăposturi de încredere. Ele vor avea alte utilizări în timp de pace”, a adăugat Șmîhal.

Ucraina va dezvolta și modelul danez, conform căruia partenerii cumpără arme de la industria de apărare ucraineană pentru nevoile forțelor ucrainene. Se preconizează că acest program va atrage peste un miliard de dolari până în 2025.

 

Războiul dronelor: cum au evoluat bătăliile de pe frontul din Ucraina

Dacă la începutul războiului, mortierele și artileria au fost folosite în mod activ, între timp, dronele , potrivit lui Samuel Bendett, expert în drone la Centrul pentru Analize Navale, au evoluat de la o noutate în 2022 la o armă preferată în 2023.

Dronele sunt folosite de ambele părți pentru a controla întreg câmpul tactic și sunt folosite atât pentru a lansa lovituri punctuale, cât și ca „baraj” de foc. Roiuri de zeci de drone, fiecare încărcate cu un kg de explozibil, pot opri atacurile infanteriei, scrie TheGuardian.

Astfel de drone au devenit spaima militarilor pe câmpul de luptă. Dronele FPV mici zboară cu aproximativ  60 kmh, iar camerele termice înseamnă că pot funcționa la fel de eficient pe timp de noapte. ”nimic nu poate fi în siguranță pe câmpul de luptă”, spune un expert în drone la Centrul pentru Analize Navale.

În plus, inteligența artificială este din ce în ce mai utilizată pentru pilotare și țintire. Au apărut și drone maritime care se pare că pot acționa într-un mod autonom. Amintim că zilele trecute, o dronă maritimă a distrus unul sau două elicoptere militare susești.

Noul an, 2025, ar trebui să fie marcat de apariția pe câmpul de luptă a dronelor de tip „roboți ucigași”, pe măsură ce computerele preiau din ce în ce mai multe funcții ale piloților, scrie și WSJ.

O astfel de automatizare îi poate ajuta pe ucraineni să restrângă armata rusă , chiar dacă noua administrație a președintelui american Donald Trump încetinește sau oprește furnizarea de arme.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel