Data de 19 noiembrie 2024 marchează 1000 de zile de rezistență eroică a poporului ucrainean care se confruntă cu invazia armată totală a brutalului agresor rus care pretindea că are „a doua cea mai puternică armată din lume”.
Acestea sunt 1000 de zile de rezistență remarcabilă, de curaj, umanitate și demnitate din partea ucrainenilor. Dar acestea sunt și 1000 de zile de șoc, teroare și devastare pe care agresorul le-a adus în Ucraina.
Din punct de vedere istoric, această perioadă este o clipire din ochi. Dar pentru noi, acestea sunt luni lungi, săptămâni, zile și ore de voință neîntreruptă, rezistență și perseverență a societății și a Forțelor de Apărare ale Ucrainei în luptă acerbă pentru dreptul de a exista, de a avea libertate și independență, de a îmbrățișa democrația și valorile europene. Națiunea ucraineană a plătit prețul suprem din punct de vedere uman pentru alegerea viitorului în cadrul familiei europene, în interiorul Uniunii Europene și al NATO.
Lista crimelor grave comise de agresorul rus pe teritoriul ucrainean este lungă și numără crime, execuții, violuri, răpiri, deportări forțate, distrugerea infrastructurii civile critice pentru a face viața populației civilă insuportabilă. Lista crimelor odioase cuprinde zeci de mii de oameni, include crime de război, crime împotriva umanității și genocid.
Multe orașe, sate și așezări ucrainene au fost transformate în moloz. Rușii au folosit forța militară pentru a ocupa Centrala Nucleară Zaporizhzhya, cea mai mare centrală nucleară din Europa, și ridică în mod constant amenințarea unui accident nuclear. În iunie 2023, au vizat și distrus în mod deliberat barajul Kakhovka, provocând un dezastru ecologic pe scară largă. La sfârșitul anului trecut, Guvernul Ucrainei, Banca Mondială, Comisia Europeană și Organizația Națiunilor Unite au realizat o estimare comună a costului reconstrucției și redresării în Ucraina, estimare ce se ridică la 486 miliarde USD. Această cifră a crescut constant în acest an, deoarece forțele ruse au continuat să terorizeze ucrainenii în toate părțile țării.
Agresiunea brutală a Rusiei continuă fără încetare, în fiecare zi și noapte. Lovituri cu rachete, raiduri ale dronelor kamikaze Shahed, bombardarea intensivă a infrastructurii critice și civile – aceasta este, din păcate, realitatea noastră în care trăim zi de zi. Doar luna trecută, în octombrie 2024, Rusia a atacat Ucraina cu peste două mii de drone Shahed. În prima săptămână a lunii noiembrie, diferite regiuni ale Ucrainei au fost vizate de peste 900 de bombe planante, 30 de rachete de diferite tipuri și aproape 500 de drone Shahed.
Privind înapoi la ultimele 1000 de zile, suntem foarte mândri de națiunea ucraineană și de Forțele de Apărare ale Ucrainei care au purtat o luptă aprigă cu agresorul și l-au împins înapoi, eliberând mari părți ale teritoriului ucrainean și oamenii care locuiesc acolo. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și guvernul au rămas la Kiev, întărind încrederea și adunând populația pentru apărarea țării. Președintele Zelenski a simbolizat curajul și hotărârea rezistenței ucrainene, inspirând solidaritate și sprijin atât intern, cât și internațional.
Solidaritatea și sprijinul neclintit al Ucrainei din partea comunității internaționale a devenit un pilon puternic al rezistenței ucrainene, deoarece acționăm în mod colectiv pentru a apăra principiile fondatoare ale Cartei ONU și normele de bază ale dreptului internațional, printre care respectarea suveranității și integrității teritoriale, inviolabilitatea frontierelor, neutilizarea sau amenințarea cu folosirea forței.
O pistă esențială a acestei acțiuni colective este efortul umanitar care urmărește să readucă acasă ostatici civili capturați de Rusia, în principal copii, care au fost deportați cu forța de către ocupant din țara noastră și duși ăn toate colțurile Rusiei și, desigur, readucerea acasă a soldaților ucraineni. Este imperativ să se asigure eliberarea și readucerea în țară a acestor oameni care sunt supuși torturii, maltratării severe și minciunilor cinice a propagandei care transmite că nimeni nu se îngrijește de lipsa lor.
Ucraina și ucrainenii își amintesc cu recunoștință și apreciere empatia, solidaritatea și sprijinul manifestat de poporul și guvernul român din prima zi a invaziei pe scară largă a Rusiei din februarie 2022. Era critică asistență acordată imediat care e atât de cuprinzătoare - politică, de apărare, de tranzit și umanitară.
În aceste 1000 de zile, milioane de cetățeni ucraineni s-au mutat pe teritoriul României, în timp ce zeci de mii de oameni au fost primiți cu ospitalitate, siguranță și refugiu pentru a rămâne aici. În prezent există aproximativ 180.000 de cetăţeni ucraineni care stau în România beneficiind de statutul de protecţie temporară. Aceștia au beneficiat de sprijinul Guvernului României, a numeroase organizații neguvernamentale și persoane fizice care au asigurat transport sau hrană, îmbrăcăminte, adăpost, locuințe pe termen lung, asistență financiară de urgență, servicii medicale și sociale gratuite, acces pe piața muncii și educaţie. Le suntem profund recunoscători prietenilor noștri români pentru asistența atât de promptă!
Este esențial să ne asigurăm că Ucraina e susținută constant de partenerii noștrii până la victoria finală împotriva agresorului. Victoria Ucrainei în acest război de agresiune declanșat de Rusia ar aduce o pace justă și de durată, la care aspirăm cu toții, și ar asigura securitatea și stabilitatea în regiunea Mării Negre și în Europa, servind astfel interesului comun al țărilor noastre.
În urmă cu doi ani, președintele Zelenski a prezentat Formula de Pace – zece căi clare și interconectate care, atunci când vor fi implementate, ar pune capăt acestui război și ar restabili pacea justă și de durată, ar restabili eficacitatea dreptului internațional, în primul rând a Cartei ONU și ar relansa de fapt o paradigmă de securitate viabilă pentru Ucraina și întreaga lume. Este important ca această viziune să fie pe deplin împărtășită de România, SUA și alți parteneri și aliați ai Ucrainei.
Această Formulă de Pace are un larg sprijin global. 141 de state au votat în favoarea Rezoluției AG ONU „Principiile Cartei ONU care stau la baza unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina”, adoptată la 23 februarie 2023.
Acest document reflectă principalele prevederi ale Formulei Păcii. Primul Summit Global pentru Pace (iunie 2024, Elveția) a demonstrat unitatea comunității internaționale în jurul elementelor cheie ale cadrului de pace, întrucât la eveniment au participat 101 delegații de pe toate continentele.
Luna trecută, președintele Ucrainei a prezentat public Parlamentului ucrainean și publicului Planul Victoriei al cărui scop principal este de a face Ucraina suficient de puternică pentru a pune capăt războiului încă de anul viitor și pentru a stabili o pace dreaptă și de durabilă. Acest plan a fost prezentat și partenerilor Ucrainei, care aduc o contribuție critică la activarea în mod corespunzător a capacităților Ucrainei pentru a obține victoria.
În ultimele 1000 de zile ucrainenii și-au demonstrat vigoarea, abilitățile și capacitatea de a câștiga. Avem deplină încredere că, împreună cu Ucraina, comunitatea internațională are suficientă forță și pârghii pentru a forța agresorul la o pace justă și a abandona ambițiile sale expansioniste.
Numai împreună, uniți și cu un scop comun, putem câștiga și susține pacea justă pentru generațiile prezente și viitoare.
Слава Україні! (n.r. - Slavă Ucrainei!)
Ihor Prokopchuk
Ambasador al Ucrainei în România, noiembrie 2024
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News