De la 1 ianuarie, la ora 05.00 GMT, gazul rusesc nu va mai ajunge și R. Moldova; Gazprom va suspenda livrările de gaze naturale.
Rusia furniza Republicii Moldova aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an prin Ucraina. Gazul ajungea în regiunea separatistă Transnistria, la centrala de la Cuciurgan care foloseşte gazul pentru a genera curent electric ieftin, pe care apoi îl vinde restului Moldovei.
În anticiparea acestei situații, Chișinăul a declarat stare de urgență în sectorul energetic. Au fost implementate măsuri de reducere a consumului de energie cu cel puțin o treime, începând cu 1 ianuarie. Pentru economisirea energiei, iluminatul interior al clădirilor publice va fi redus cu cel puțin 30%, iar iluminatul decorativ și arhitectural a fost deja deconectat.
În paralel, guvernul Recean a negociat cu autoritățile de la București, iar România luat inițiativa de a susține peste jumătate din necesarul energetic al R. Moldova.
De asemenea, compania Moldovagaz ar putea fi naționalizată. În acest sens, premierul moldovean Dorin Recean i-a solicitat ministrului justiţiei revizuirea legislaţiei în domeniul naţionalizării.
”O să ne facem temele pentru acasă, ca să ne debarasăm definitiv de orice instrument de şantaj. Vă rog, în următoarele trei săptămâni, să revizuim toată legislaţia cu privire la naţionalizare în aşa fel încât noi să putem să acţionăm acolo, unde, în mod special, avem active strategice şi care, apropo, au fost preluate prin forţă şi şantaj. Şi noi trebuie să recuperăm activele noastre", a declarat Dorin Recean, pe 30 decembrie, în şedinţa de guvern.
Compania de gaz Moldovagaz este deţinută în proporţie de 50% de Gazprom, Transnistria deţine circa 13% din acţiuni, iar Republica Moldova 35,6%.
Cea mai mare parte a energiei vine din România
În luna ianuarie 2025, necesarul de consum de energie electrică al Republicii Moldova fără regiunea Transnistreană (malul drept al râului Nistru) va fi acoperit în cea mai mare parte din importuri din România, conform unui anunț al companiei SA Energocom, citat de Newsmaker.
Cea mai mare parte a necesarului, 62%, va fi acoperită prin importuri din România. Din totalul importurilor, 178.000 MWh (aproximativ 39%) vor fi achiziționați de pe bursa OPCOM, iar 105.000 MWh (circa 23%) vor veni din contracte bilaterale.
Centralele termice din Chișinău și Bălți vor genera peste 127.000 MWh, ceea ce reprezintă aproximativ 28% din consumul prognozat. De asemenea, energia regenerabilă, provenită atât de la instalațiile cu tarif fix stabilit de ANRE, cât și de pe piața liberă, va adăuga alte 46.000 MWh (circa 10%).
Rusia pierde Transnistria?
Până la 31 decembrie, Gazprom livra zilnic 5,7 milioane de metri cubi gaz către regiunea transnistreană, din aceste volume fiind asigurate necesitățile de consum ale locuitorilor din regiunea separatistă și era produsă energie electrică pentru ambele maluri ale Nistrului.
Decizia Rusiei de a opri gazele afectează direct regiunea separatistă Transnistria, care depinde în totalitate de gazul rusesc pentru producerea energiei electrice la centrala de la Cuciurgan.
Decizia Moscovei ar putea deschide calea spre o reconciliere istorică cu Republica Moldova, arată o analiză a publicației Deschide.md.
În condițiile în care Federația Rusă pare să-și retragă sprijinul economic și politic pentru regimurile separatiste pe care le-a susținut decenii la rând, inclusiv Transnistria, Abhazia și Nagorno Karabah, populația din Transnistria are o șansă istorică de a se apropia de Republica Moldova și de piața europeană.
”Deja există semnale că populația locală își pierde încrederea în Rusia, mai ales în contextul în care alternativa europeană pare tot mai atractivă”, se arată în analiză.
Totuși, este greu de crezut că Rusia va renunța complet la Transnistria, deoarece regiunea rămâne un mijloc de presiune important în regiune. Trupele rusești staționate acolo și depozitul de arme de la Cobasna păstrează o anumită relevanță strategică, chiar dacă armamentul este vechi și condițiile logistice sunt dificile. Suspendarea gazului ar putea indica o recalibrare a strategiei rusești, dar nu neapărat o pierdere totală a influenței în regiune.
***
Bulgaria este pregătită să acorde asistenţă Republicii Moldova. „Suntem pregătiţi să îi sprijinim oferindu-le acces la gaz natural lichefiat, precum şi prin intermediul furnizorului public Bulgargas, în momentul în care vor solicita această asistenţă”, a declarat luni ministrul energiei de la Sofia, Vladimir Malinov.
În Europa, cresc cotaţiile la gaze, înaintea expirării acordului privind tranzitul gazelor ruseşti via Ucraina. La hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale au urcat marţi cu 1,1%, la 48,40 euro pentru un Megawatt-oră (MWh).
Livrările Gazprom ar urma să fie oprite complet la 1 ianuarie, după expirarea acordului pe cinci ani privind tranzitul gazelor ruseşti via Ucraina.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News